piekeren in bed

3 Stappen tegen
piekeren in bed

Niks zo vervelend als uren in bed te liggen piekeren. Je kan niet slapen en blijft maar malen en tobben. Soms gaat het over hele belangrijke dingen, soms zijn ze echt niet de moeite waard. Maar tijdens het piekeren in bed kom je nooit tot een goede oplossing voor je probleem. Zonde van je tijd én nachtrust. Piekeren zou best nuttig kunnen zijn, als je het goed toepast. Lees dit artikel om te leren nuttig te piekeren en een goede nachtrust te ervaren. 

Stap 1

Koop een ‘piekerschrift’. Dit wordt jouw persoonlijke piekerdagboek. Zorg voor een leuk schriftje met een fijne pen, dat werkt altijd motiverend!

Stap 2

Stel een vaste tijd in voor jezelf dat je mag piekeren. Om te beginnen: ongeveer 10 minuten per dag. Hier gelden wel een aantal regels.
Regel 1: Deze ‘piekertijd’ mag absoluut niet in bed zijn. Kies een moment op de dag dat je absoluut niet wordt afgeleid. Een goede piekertijd is vaak het moment dat je net terugkomt uit je werk. Je kan je problemen even van je afschrijven en kan de avond gebruiken om te ontspannen.
Regel 2: Is het niet je piekertijd? Dan mag je dus ook niet piekeren! Lig je dus in bed en betrap je jezelf op piekeren? Probeer het dan van je af te zetten en te bedenken: morgen mag ik in mijn piekertijd piekeren, nu kom ik toch niet tot oplossingen.

Stap 3

Maar hoe kom je dan tot oplossingen voor hetgeen waarover je piekert? Dit ga je doen tijdens je piekertijd, waarin het toegestaan is om te piekeren. Tijdens je piekertijd pak je je schriftje, ga je zitten met een kopje thee of koffie en schrijf je 3 dingen op.

1: Waarover pieker je?
2: Is hetgeen waarover je piekert op te lossen?
3: Zo ja: maak een stappenplan om tot een oplossing te komen. Je gaat dus actief te werk. Is hetgeen waarover je piekert niet op te lossen en ligt het buiten je macht? Bedenk wat je wel kan doen op het moment dat je merkt dat je wilt gaan piekeren. Schrijf op wat je op zo’n moment kan doen om het piekeren en de stress tegen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan afleiding zoeken (Netflix of een wandeling), erover praten, je emotie uiten of jezelf geruststellen. Hier zal ik binnenkort een uitgebreid blog over schrijven.

Je zal merken dat je op deze manier tot veel betere oplossingen komt voor hetgeen waarover je piekert. In het begin zal het lastig zijn, maar na een tijd raak je gewend aan het feit dat je een vast piekermoment hebt. Ik gebruik het veel bij mijn cliënten en het wordt als erg fijn ervaren! Daarom leek het me leuk om dit met jullie te delen. Lijkt het jou ook fijn om persoonlijke coaching van mij te krijgen? Neem dan hier een kijkje! 

Pieker stappenplan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *