DARMKLACHTEN

Darmklachten: van een opgeblazen gevoel tot obstipatie.

Ik krijg veel vragen van vrouwen over darmklachten. Van: ‘ik voel me opgeblazen’, ‘ik heb last van obstipatie’ tot ‘ik heb pijn aan mijn darmen’ of ‘ik moet direct na het eten naar de wc’. Daarom heb ik een blog geschreven met wat meer informatie over darmklachten. Hopelijk krijg jij hierdoor een idee waar je darmklachten vandaan zouden kunnen komen en vooral: wat kan je ertegen doen?

Stress en darmklachten

Veel vrouwen hebben last van darmklachten en hebben geen idee wat de oorzaak is. Laat ik eerst vertellen dat het belangrijk is om te weten dat je lichaam en geest met elkaar in verband staan. Ook stress heeft een grote invloed op hoe je je lichamelijk voelt! Heb je normaal eigenlijk nergens last van en de laatste weken ineens een erg opgeblazen gevoel? Ga na of je meer stress ervaart. Belangrijk om dus aan je stress te werken, wil je je weer beter voelen. Het gaat niet alleen om gezond eten of veel bewegen. Je gehele leefstijl speelt een belangrijke rol bij hoe je je voelt. 

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je darmklachten veroorzaakt worden door een bepaalde voedingsstof. Je lichaam reageert in dit geval echt op de bepaalde stof waarmee het in aanraking komt. Denk aan zuivel, tarwe, noten, schaaldieren, ei en ga zo maar door. Maar let op: er is een verschil tussen een ‘voedselallergie’, ‘voedselovergevoeligheid’ en ‘intolerantie’.

Voedselallergie

Bijna alle voedingsmiddelen van plantaardige en dierlijke oorsprong bevatten eiwitten. Een voedselallergie is een sterke reactie van het afweersysteem op eiwitten in ons voedsel. Het lichaam maakt antistoffen aan en er komen allemaal stoffen vrij in het lichaam, onder andere histamine. Dit is een allergische reactie en je spreekt dan van een voedselallergie.

Voedselintolerantie

Bij intolerantie ben je niet allergisch voor een voedingsmiddel, het afweersysteem is hier niet bij betrokken. Voedselintolerantie wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een tekort aan enzymen in het lichaam, enzymen zorgen normaal voor de afbreking van stoffen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij lactose-intolerantie. Ook wordt het vaak veroorzaakt door stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd, zoals sulfiet.

Voedselovergevoeligheid

Voedselovergevoeligheid is de overkoepelde term voor voedselallergie en intolerantie bij elkaar. Voedselovergevoeligheid komt vaker voor bij kinderen, aangezien het darmstelsel nog niet helemaal ontwikkeld is. Onder volwassenen heeft slechts 1-3% echt last van voedselovergevoeligheid. De kans dat dit de oorzaak is van jouw darmklachten is dus vrij klein. Symptomen van voedselovergevoeligheid zijn onder andere huidklachten, luchtwegklachten, maagdarmklachten en oogklachten.

Soms zijn darmklachten echt gerelateerd aan een bepaalde medische aandoening. Hieronder bespreek ik een relatief veel voorkomende aandoening onder vrouwen: PDS. 

Prikkelbare darm syndroom (PDS)

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een veelvoorkomende chronische darmaandoening. Je hebt last van een gevoelige darm, waarbij de echte oorzaak nog niet helemaal bekend is. De darm maakt bijvoorbeeld te weinig of juist te veel bewegingen. Ook kunnen de zenuwen in de darmwand extra gevoelig reageren op het uitzetten van de darmwand. Door de wisselwerking tussen de darmen en de hersenen ontstaan vervolgens pijnklachten. Darmklachten zijn bijvoorbeeld buikpijn, buikkrampen, problemen met de ontlasting, een opgezette buik of winderigheid door gasvorming. PSD komt voor bij ongeveer 15 tot 20% van de vrouwen in Nederland. Patiënten met Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) merken vaak dat er een verband is tussen wat ze eten en het verergeren van de buikklachten. Ook kunnen psychologische factoren zoals stress en een onregelmatige leefstijl van grote invloed zijn.

Oplossingen darmklachten

Nu ben je natuurlijk benieuwd wat je kan doen tegen darmklachten? Allereerst is het natuurlijk fijn om te weten waar de klachten vandaan komen. In de meeste gevallen is het niet veel anders dan het aanpassen van je leefstijl, wat de oplossing kan zijn. Hieronder wat algemene tips die je waarschijnlijk al enorm kunnen helpen:

  • Zorg voor genoeg ontspanning en minimale stress. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat snap ik ook wel 😉
  • Eet genoeg vezels! Denk aan volkoren graanproducten, groenten, fruit en noten. Die zorgen voor het goed werken van de spijsvertering. Maar ben niet overenthousiast. Als je ineens te veel vezels gaat eten, zijn je darmen dit niet gewend en daar kan je dan juist weer darmklachten van krijgen.
  • Drink genoeg water! Vooral als je meer vezels binnenkrijgt is het belangrijk om genoeg water te drinken. Het houdt de darminhoud soepel. Denk aan 1,5 tot 2 liter per dag.
  • Beweeg voldoende! Beweging activeert de darmen en dus ook de stoelgang.
  • Minimaliseer bepaalde voedingsstoffen. Sommige voedingsstoffen kunnen heel veel gas veroorzaken. Denk aan: frisdranken, kolen, rauwe groenten, uien, bonen en zoetstoffen in light-producten. Zeker het proberen waard om hier eens mee te experimenteren!
  • Eet niet te snel! Kauw goed voordat je iets doorslikt en zorg dat er niet te veel lucht mee naar binnen komt. Dit kan ook gasvorming veroorzaken.

Vaak zijn darmklachten dus gerelateerd aan je leefstijl. Door je leefstijl te verbeteren kunnen in veel gevallen de darmklachten al verdwijnen. In enkele gevallen heeft het een echte medische of erfelijke oorzaak, maar ook vaak dan kan een gezonde leefstijl de symptomen en klachten doen verminderen. Uiteraard kunnen jouw ook darmklachten ergens anders door komen. Ik hoop je in deze blog toch wat meer informatie hebben kunnen geven in de mogelijke oorzaken van jouw darmklachten!

Liefs Nina

Ben je benieuwd geworden naar hoe jij aan een gezonde leefstijl kan werken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *