afvallen
afvallen
afvaltips

4 feiten en fabels over afvallen

‘Koolhydraten moet je echt niet eten, start je dag met een glaasje citroensap en eet niks na 8 uur ’s-avonds.’ Afvaltips die we allemaal waarschijnlijk vaak voorbij hebben horen komen. Heel lief al die goedbedoelde tips van de mensen om je heen, maar kloppen deze tips eigenlijk wel en zijn ze hulpzaan als je wilt afvallen? In deze blog wil ik jullie graag wat duidelijkheid geven over vier veelgehoorde tips bij afvallen. Mijn beoordeling is gebaseerd op wetenschappelijke feiten. Veelgehoorde afvaltips: feiten of fabels?

 1. ’s-Ochtends citroensap drinken stimuleert de vetverbranding.
  Dit is een fabel. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een glaasje citroensap je vetverbranding of metabolisme versnelt. Wel kan het zorgen dat je darmen wakker worden na een nachtje slaap en kan een glaasje citroensap dus bijdragen aan je spijsvertering. Maar een gewoon glas water of een ontbijtje brengt je darmen ook op gang. Als je het lekker vindt om wat citroensap toe te voegen aan je water en anders een glas vruchtensap of frisdrank zou nemen, dan is een glas citroenwater zeker een goed idee! Maar onthoud: je zal er niet van afvallen. Oh en nog een ding: de hoge zuurgraad is gevaarlijk voor je tanden, dus gebruik een rietje!
 2. Als je na 7 of 8 uur ’s-avonds eet, kan je lichaam de calorieën niet meer verbranden.
  Dit is een fabel. Je lichaam kent de klok niet en maakt geen onderscheid tussen tijden wanneer je iets eet. Je lichaam bekijkt alleen hoeveel calorieën je in totaal per dag binnen krijgt. Mocht je nou altijd na 8 uur ‘s-avonds nog een calorierijk toetje naar binnen werken, dan is dat zeker niet goed voor de lijn… Dat je aankomt zal niet liggen aan het tijdstip, maar aan de extra calorieën!
 3. Koolhydraten maken dik.
  Dit is een fabel. Meer calorieën innemen dan verbranden maakt dik. Het is heel belangrijk om genoeg eiwitten, vetten en koolhydraten binnen te krijgen voor een gezond voedingspatroon. Er zijn verschillende soorten koolhydraten: geraffineerde koolhydraten en ongeraffineerde koolhydraten. Geraffineerde koolhydraten vind je in bewerkte producten zoals koek, snoep, wit brood, pasta, chips, frisdrank en andere producten met veel suiker. Deze zorgen voor een snelle energieboost, maar geen lang verzadigd gevoel. Ongeraffineerde koolhydraten zijn de onbewerkte vorm van koolhydraten en zitten in volkorenproducten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst en in fruit, groenten en peulvruchten. Deze bevatten vezels die zorgen voor een lang verzadigd gevoel en zullen soms dus juist positief bijdragen aan het afvalproces. Je wordt dus niet dik van koolhydraten, maar veel producten waar (geraffineerde!) koolhydraten inzitten bevatten wel veel calorieën waardoor je aankomt. Geraffineerde koolhydraten zijn Gevaarlijk en Ongeraffineerde koolhydraten zijn Oké! Ik zelf eet elke dag koolhydraten in de vorm van bijvoorbeeld muesli (zonder toegevoegde suikers), fruit en groenten en ik probeer zo min mogelijk bewerkte producten te eten zoals witbrood, snoep en chips.
 4. Natuurlijke suikers uit fruit zijn gezonder dan kunstmatige suikers.
  Ook dit is een fabel. Je lichaam ziet elke soort suiker, of die nou natuurlijk of kunstmatig is, als dezelfde stof en verwerkt deze op dezelfde manier. Het maakt dus in principe niet uit wat voor soort suiker je eet. Maar let op: het maakt natuurlijk wél uit wat er voor de rest in het product wat je eet zit. Een stuk fruit bevat bijvoorbeeld naast de suikers ook heel veel andere belangrijke en gezonde voedingsstoffen en een snoepje bevat eigenlijk helemaal niks nuttigs. 

Heb je de smaak te pakken en wil je graag meer afvaltips? Lees ook deel 2 van feiten en fabels over afvallen

Stay safe and healthy,

Liefs Nina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *