afvallen

Feiten en fabels over afvallen (2)

Hopelijk gaat het goed met je in deze bijzondere tijd en helpen mijn healthy-quarantaine-tips (zie vorige blog)! Zoals beloofd is hier deel 2 van feiten en fabels over afvallen en gezond eten.

 1. Zoetstoffen maken even dik als suiker.
  Dit is een fabel. Wat is een zoetstof eigenlijk? Een zoetstof is een stof die zoet smaakt, maar geen of minder calorieën bevat dan suiker. Er gaan verhalen dat zoetstoffen ook dik maken, omdat ‘je lichaam denkt dat je suiker eet’. Dat zou dus geen goed nieuws zijn als je probeert om af te vallen. Dit is echter een fabel, je lichaam onderscheid suikers van zoetstoffen! Het kan wel dat je lichaam gaat wennen aan de zoete smaak wanneer je veel producten met zoetstoffen eet. Je kan dan sneller naar zoete producten met suiker verlangen en dus meer producten met hogere calorieën tot je nemen. Thee en koffie zonder suiker of zoetstof is dus nog altijd de beste en verstandigste keus. Wil je toch die zoete smaak ervaren en zo laag mogelijk in calorieën blijven? Kies dan voor een zoetje (zoetstof) boven een suikerklontje. Een ander voordeel van een zoetstof over suiker: het tast je tanden niet zo aan!
 2. Light producten zijn altijd lager in calorieën.
  What a surprise! Weer een fabel. Mensen die willen afvallen gebruiken vaak lightproducten. Een product valt onder de light producten als het minimaal 30% minder energie (kcal), vet óf suiker bevat dan het gewone product. Dit betekent dus niet altijd dat het minder calorieën bevat! Vaak bevat een product bijvoorbeeld 30% minder vet, maar zijn extra suikers toegevoegd voor het smaakbehoud en kom je dus uiteindelijk zelfs hoger uit in calorieën. Eet je een light product omdat je minder calorieën binnen wilt krijgen, kijk dan goed waarom het tot de light producten hoort.
 3. Donker brood is gezonder dan wit brood.
  Ook dit is een fabel. De kleur van het brood zegt vrij weinig over de voedingsstoffen in een brood. Soms wordt brood donkerder gemaakt met gebrande mout, waardoor brood wat gemaakt is van witte bloem er toch donker kan uitzien. Je kan brood als ‘gezonder’ beschouwen als het meer vezels bevat. Witte bloem bevat minder vezels, aangezien alleen de kern van de graankorrel wordt gebruikt. Volkorenmeel bevat de gehele graankorrel en bevat dus meer vezels. Wil je voor het meest gezonde brood gaan? Kies dan voor volkorenbrood. Let op: meergranenbrood is niet altijd volkorenbrood. Kijk dus bij brood of het gemaakt is van volkorenmeel, dan zit je sowieso goed!
 4. E-nummers zijn schadelijk.
  Weer een fabel. Je kent het vast wel: je bekijkt de ingrediënten van een product en ziet een enorme lijst aan ingrediënten die beginnen met de E; E951, E621, E965 en ga zo maar door. Geen idee wat ze betekenen natuurlijk. Het ziet er niet heel betrouwbaar uit en je hebt vast ook wel eens gehoord dat deze ‘e-nummers’ gevaarlijk zijn. Maar wat zijn deze e-nummers nou eigenlijk? E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. Ik kan je bij deze geruststellen: e-nummers zijn getest door de European Food Safety Authority (EFSA). Een stof krijgt een e-nummer als het getest is en niet-schadelijk bevonden. Een kanttekening: sommige stoffen worden krijgen in Europa geen e-nummer en in de Verenigde Staten worden ze wel als veilig gekeurd. Ik denk altijd maar zo: zo puur mogelijk eten is altijd het veiligst, maar producten met e-nummers zijn niet schadelijk!

Ik hoop dat je wat bent opgestoken van deze blog. Wil jij duidelijkheid op speculaties die je hoort over gezond eten of afvallen, stuur me een
email en ik zal je vraag beantwoorden in een volgende blog. Heb je andere dingen die je graag wilt lezen in mijn blogs, neem vooral contact met me op!

Stay safe, healthy and inside!

Liefs

Heb jij interesse gekregen in coaching van mij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *