Hoe blijf ik gezond tijdens quarantaine?

quarantaine gezond

Helaas zitten we allemaal thuis in quarantaine vanwege het corona virus. Iedereen heeft inmiddels de eerste grote quarantaine klussen aangepakt: het huis flink schoongemaakt, de kasten opgeruimd en het balkon een opknapbeurt gegeven. (Denk jij nu: ‘oh daar ben ik nog lang niet aan begonnen’? dan lijkt dat me een goede eerste stap.) We komen nu in het dagelijkste ‘quarantaine-ritme’ en dat is toch wel even wennen. Vele van jullie zijn bang dat je straks, als je weer naar buiten mag en mag genieten van het leven, een aantal kilo meer weegt. Daarnaast is het ook mentaal niet altijd een feestje en soms best even lastig. Daarom hoop ik jullie met deze blog wat tips te geven om deze quarantainetijd gezond en gelukkig door te komen en we straks extra kunnen genieten van onze vrijheid en sociale contacten!  

  1. Start je dag alsof het een normale dag is. Zorg dat je elke dag je ochtendroutine vasthoudt: zet eventueel een wekker, douche jezelf en kleed je leuk aan. Hierdoor zal je jezelf fitter voelen en ook efficiënter werken. Daarnaast altijd leuk om tijdens een van je video-gesprekken met vrienden of collega’s goed voor de dag te komen.
  2. Maak elke ochtend een lijstje met dingen die je die dag wilt doen en schrijf dit op. Maak realistische, maar ook uitdagende lijstjes. Schrijf niet te veel op, maar ook zeker niet te weinig. Zorg dat je voldaan de dag kan afsluiten, er is niks zo vervelend als ’s-avonds naar bed gaan en het gevoel hebben dat je niks hebt gedaan (althans, in tijde van quarantaine). Probeer aan dit lijstje ook elke dag een workout, stretch of bijvoorbeeld buikspieroefeningen toe te voegen. Je kan online heel veel leuke workouts vinden op Youtube of Instagram kanalen. Ik post zelf op mijn Instagram ook af een toe een workout video voor thuis! Daag jezelf uit om 3 keer per weer een langere en intensievere workout te doen en de andere dagen een korte workout/stretch of wat oefeningen.
  3. Stel voor jezelf tijden in dat je niet op je mobiel zit. Leg bijvoorbeeld elke dag tussen 12u en 14u je mobiel in een andere kamer. Besteed deze tijd aan jezelf, ga puzzelen, luister een podcast, lees een goed boek of gebruik de tijd om te studeren of gezellig te kletsen met je huisgenoot.
  4. Probeer elke dag in je eentje een wandeling (als de regering in jouw land dit toelaat). Let op dat je afstand houdt van de mensen die je tegenkomt en zoek absoluut geen drukke plekken op! Gezondheid staat voorop en blijf zo veel als mogelijk binnen!
  5. Doe slim boodschappen. Ga als het kan lopend, zodat je wat extra beweging in je dag krijgt. Ga niet hamsteren, maar haal dingen die je de komende dagen écht nodig hebt. Dit voorkomt ten eerste dat mensen die alleen ’s-avonds boodschappen kunnen doen niets meer hebben en ten tweede voorkomt dit dat je te veel lekkers in huis haalt. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je meer op voorraad hebt, je ook meer gaat eten. Zorg wel dat je altijd gezonde snacks in huis hebt zoals worteltjes met hummus, rijstewafels, nootjes en fruit, zodat je daar naar grijpt áls je uit verveling een snack nodig hebt.
  6. Nu je wat meer tijd over hebt, heb je ook meer tijd om gezonde en lekkere maaltijden te bereiden. Waar je normaal moet haasten om naar je werk te gaan, een college moet bijwonen of een vergadering hebt, kan je nu alle tijd nemen om wél een salade te maken als lunch of een smoothie als ontbijt. Neem een kijkje op mijn Instagram voor inspiratie.
  7. Maak onderscheid tussen de dagen. Drink dus niet ineens doordeweeks ook een glaasje wijn, maar bewaar dit voor het weekend. En op een zaterdag of zondag mag je dus best even wat langer in bed blijven liggen of in je pyjama rondhangen. Dit zorgt ervoor dat je nogsteeds uitkijkt naar het weekend en een ritme ervaart.
  8. Blijf goed met je huisgenoten communiceren, zodat je irritaties niet opstapelt. Bespreek hoe je je voelt en gun elkaar ook wat privacy. Dit voorkomt dat je teveel op elkaars lip zit en ruzie krijgt. Probeer juist te genieten van de tijd die je nu samen kan doorbrengen. 

Ik hoop dat ik jullie met deze quarantaine-tips heb geholpen en wens jullie allemaal extra veel sterkte in deze bijzondere en lastige tijd.

Stay safe, healthy and inside!

Liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *